Dnia 13 marca 2025r. odbyły się warsztaty piekarskie. Uczestnicy WTZ poznali tajniki przygotowania ciasta, farszu oraz procedur pieczenia. Pan Stanisław zaprezentował tworzenie od podstaw Pieroga biłgorajskiego.
Jak wygląda praca piekarza?
Do obowiązków piekarza należy wypiekanie pieczywa, a czasami również słodkich lub słonych przekąsek. Piekarz musi przygotować wszystkie potrzebne składniki, wykonać ciasto i idealnie je wypiec. To właśnie on odpowiada za to, jakiej jakości wypieki znajdują się w piekarni. Piekarze pracują od wczesnego ranka lub do późnych godzin nocnych- nawet do godzin porannych- by świeży i smaczny asortyment czekał na półkach na pierwszych Klientów.
Dzięki piekarzom możemy delektować się podczas śniadania pieczywem chrupiącym na zewnątrz i miękkim w środku.
15 marca obchodzony jest Dzień piekarza, więc panu Stanisławowi życzymy wszystkiego najlepszego z okazji święta. Niekończącego zapału i zaangażowania w pracy zawodowej.
Dziękujemy za przeprowadzenie zajęć.